Hvad må du selv?

Helt overordnet må du gerne selv udskifte alle synsdelene - det vil sige de ikke-tekniske dele, som du umiddelbart kan se på dine stikkontakter og afbrydere. 

De synlige dele er for eksempel rammer, tangenter og dækplader. Det betyder for eksempel, at du gerne selv må udskifte de udvendige dele på en LK FUGA afbryder og stikkontakt, hvis du vil have nye farver i et rum.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen må du selv, når strømmen er afbrudt

  • Udskifte eller montere stikpropper, ledningsafbrydere, apparatkontakter og transportable stikkontakter (forlængerled, tristikdåser mm.). 
  • Reparere elapparater, fx udskifte ledningen, der fører strøm til apparatet (en tilledning) og udskifte en fatning. 
  • Udskifte indendørs (normaltætte) afbrydere og stikkontakter uden jord - og dermed med to huller - op til 250 V i boligen. Normaltæt materiel er alt materiel, der har en IP20 mærkning eller ikke har IP-mærkning. 
  • Udskifte indendørs (normaltætte) stikkontakter med jord - og dermed med tre huller - op til 250 V i boligen. Det forudsætter dog, at boligens elinstallation er beskyttet med en HFI- eller HPFI-afbryder. 
  • Udskifte almindelige afbrydere til lysdæmpere eller til afbrydere med tidsfunktion o.lign. i boligen. 
  • Sætte lamper op og tage lamper ned i boligen. Det gælder også lavvolt belysning (halogenlampesæt), som leveres med transformer, lamper, ledninger og monteringsvejledning. 
  • Ændre og reparere svagstrømsstyrings- og reguleringssystemer, som anvendes til at styre stærkstrømsfunktioner, fx omprogrammering af intelligente styringer.

Alle andre opgaver end ovennævnte er forbeholdt en autoriseret el-installatør.

Er du i tvivl?

Er du tvivl, skal du kontakte en autoriseret el-installatør - også selvom du allerede er gået i gang med arbejdet. Husk at en overtrædelse af reglerne kan betyde, at din forsikring ikke dækker, hvis der sker en skade på grund af en ulovlig installation. I værste fald kan du risikere, at du eller din familie kommer til skade. 

Vær også opmærksom på, at garantien på mange el-apparater ikke dækker, hvis du selv har forsøgt at reparere apparatet. Selv om du ifølge loven gerne må udskifte en strømledning til din kaffemaskine, er det ikke sikkert, at garantien på kaffemaskinen dækker efter reparationen. Vi anbefaler, at du altid undersøger betingelserne for et apparats garanti, inden du selv går i gang med at reparere eller udskifte en ledning.

Hent folderen "Gør det selv" fra Sikkerhedsstyrelsen

 

Du må gerne...

  

Når der skal arbejdes på elinstallationen i din bolig, er der nogle opgaver, du selv må udføre. Andre opgaver kræver en autoriseret el installatør.

 

Læs mere...

Er pæren ok ?

 

Tjek sparepæren - fungerer den også med lysdæmperen?

Få meget mere viden om el på Lauritz Knudsens hjemmeside.  

 

 Læs mere...